Proiectul „Writing Theatre”

WRITING THEATRE – Transfer de inovaţie
Proiect Leonardo 2009-2011

„Writing theatre” a fost un proiect transnaţional Transfer de inovaţie (Tol) co-finanţat de Comisia Europeană pentru Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP), sub coordonarea programului Leonardo da Vinci (2009-2011) şi în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) Bucureşti.
Aria de intevenţie a programului a vizat combaterea fenomenului de abandon şcolar, tot mai frecvent în şcolile româneşti. Această idee are la bază analiza de nevoi a persoanelor aflate în situaţie de risc, din perspectiva prevenirii ori a integrarii lor după recuperare.
Scopul programului a fost acela de a contribui la creşterea nivelului calităţii serviciilor de educaţie, formare şi consiliere din diferite sisteme naţionale pentru ca acestea să poată susţine în mod mai eficient dezvoltarea personală, ţinând cont de cerinţele unei societăţi care necesită din ce în ce mai mult procesul de socializare. Soluţiile propuse au fost centrate pe transferul şi aplicarea practicilor din domeniul educaţiei şi formării bazate pe folosirea, dezvoltarea şi promovarea competenţelor de creativitate, atât pentru tinerii aflaţi în situaţia de risc, cât şi pentru profesori.
Într-o perspectivă mai largă, Proiectul „Writing Theatre” a urmărit să producă o schimbare la nivel instituţional, prin stimularea formatorilor înm adoptarea soluţiilor inovative, favorizând dezvoltarea abilităţilor creative ale individului.
Ideea a pornit de la intenţia reducerii fenomenului de abandon şcolar, parte importantă a politicilor statelor membre ale Uniunii Europene. Chiar daca statele membre au priorităţi diferite şi aplică sisteme diferite, bunele practici sunt bazate pe principii metodologice şi pedagogice comune, centrate pe cel ce învaţă. Astfel, Proiectul „Writing theatre” contribuie la sistemul european de educaţie şi formare, pentru că vizează tocmai facilitatorii procesului de învăţare şi consiliere.
Obiectivele principale ale proiectului au vizat:
–     Formarea unor formatori în vederea integrării cunoştinţelor dobândite în practica şcolară;
–    Workshop-uri cu rol de formare, adresate tinerilor cu risc de abandon şcolar;
–    Relevarea eficienţei modelului „Writing theatre” prin implementarea schimbului de practici cu ambele categorii de beneficiari, formatori şi tineri cu risc, precum şi a altor modele deja testate în cadrul ţărilor partenere (evaluarea între egali)
Practicile au avut în vedere o categorie pedagogică specifică, recunoscută în prezent ca„taking on of self care” (asumare), precum şi naraţiunea şi autobiografia.
Parcursul de formare a cuprins 6 module şi 18 unităţi, divzate în două unităţi: SESIUNEA 1. Cadrul kteoretic şi cultural (auto-formare) şi SESIUNEA 2. Workshop-uri (30 de ore).
Produse, materiale, instrumente şi evenimente
–    Platforma web a proiectului, cu rol de suport în transferul conţinuturilor didactice abordate;
–    Cursurile cu tema „Tehnici şi teorii abordate în scrierea dramatică”;
–    Ghidul „Writing Theatre”, manualul specific;
–    Punerea în scenă a unei piese de teatru pe baza unor texte realizate de tineri. Aceasta va fi înregistrată audio-video şi disponibilă pe DVD.
Colegiul Naţional „Octav Onicescu” a fost singura instituţie de învăţământ bucureşteană care a participat la proiect, fiind reprezentată de prof.Corina Popescu, prof.Alina Niţu, prof.Laura Burcuş, prof.Garofiţa Iancu, prof.Tatiana Păduraru şi consilierul psihopedagogic al liceului, d-na Elena Dincă.
Colectivele antrenate în proiect au fost: clasa a X-a E, clasa a XI-a D şi clasa a XI-a B (un reprezentant), XII C (un reprezentant).
Acestea au urmat sesiuni de formare în cadrul şcolii, conduse de profesorii formatori, elaborând două scenarii, pe care le-au reprezentat la finalul proiectului, în data de 28 septembrie 2011, la sediul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, după cum urmează:
„Suntem ceea ce vrem noi să fim”, coord.prof.Alina Niţu
„Schiţă în grafitti”, coord.prof.Corina Popescu
Reprezentaţiile au fost urmate de prezentări din timpul sesiunilor de formare cu elevii şi de realizare a scenariilor.
Ambele piese de teatru au fost filmate, urmând ca scenariile să fie cuprinse în carta proiectului, ediţie bilingvă (româno-engleză).

Alte instituţii participante: CJRAE Călăraşi, Asociaţia „No Abuse” Bucureşti, Centrul Sintagma Bucureşti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.