Proiectul Comenius – BETWEEN RELIGIONS AND ETHICS – A COMMON GROUND

Proiectul Comenius „Between Religions and Ethics – A Common Ground”, aflat la al doilea an de activitate, este un proiect propus de C. N. OCTAV ONICESCU prin dna profesoară Tania Nicolau și are parteneri din patru țări: Spania, Turcia, Polonia și Bulgaria. Subiectul proiectului este unul generos: indiferent de sistemul religios în care credem, regulile după care ne conducem sunt aceleași, pentru că, de fapt, legile sociale au la bază marile principii religioase, comune pentru toate marile religii monoteiste ale lumii.
Experiența scoate în evidență că metodele educației non-formale devin tot mai eficiente datorită faptului că elevii le acceptă într-o mai mare măsură decât pe cele ale educației formale.
Proiectele internaționale devin locul unde aceste metode non-formale pot fi folosite, ele aducând un câștig evident prin:
– deschiderea pe care o oferă
– îmbogățirea cunoștintelor
– sporirea competențelor lingvistice și digitale ( atât pentru elevi cât și pentru profesori).
– Tocmai de aceea am propus proiectul Comenius Between Religions and Ethics – A Common Ground – având ca obiective dezvoltarea sentimentului identității europene, înțelegerea conexiunii dintre drepturile omului ( ca drepturi individuale ) și drepturile culturale ( ale diferitelor culturi și religii) ca fundament pentru respect și toleranță.
– Un obiectiv foarte îndrăzneț este acela de a stabili o matrice morală în concordanță cu valorile Uniunii Europene, prin învățământ interactiv.
– Subiectele abordate sunt :
– 1. Precepte ale strămoșilor mei în preisorie, miturile și cultura lor, religiile politeiste;
– 2. Contemporaneitatea sistemelor etice ale antichității cu privire la valorile morale, sensul vietii și relațiile interumane.
– 3. Marile paradigme ale umanismului- pecete a moralității;
– 4. Codurile etice fundamentale ( Creștinismul, Islamismul, Iudaismul, Budismul) – asemănări și deosebiri;
– 5. Reguli religioase în Declarația Universală a Drepturilor Omului;
– 6. Egalitate în fața lui Dumnezeu- egalitate in fața legii – nediscriminare ;
– 7. Universal și particular în religiile naționale;
– 8. Politici de prezervare ale identității culturale într-o lume globalizată;
– Aceste conținuturi for fi realizate prin metode non-formale cum ar fi: munca în echipă, discuții libere, dicuții structurate, prelegeri interactive, jocuri de spart gheața, jocuri de încălzire, de cunoaștere și comunicare, exerciții, povestiri, teatru forum etc
– Și, de asemenea, cu ajutorul unor workshop-uri, ore on-line, ore în aer liber sau organizate la locuri de cult, workshop-uri de artă, dezbateri.
– Încercând să descoperim împreună cu elevii similaritatea dintre regulile religioase și cele etice care stau la baza Declarației Universale a Drepturilor Omului cu ajutorul dialogului interreligios și intercultural, proiectul urmărește conștientizarea asemănărilor dintre oameni, dincolo de granițele teritoriale, întărind cooperarea europeană.
– Totodată, proiectul promovează diversitatea culturală, atrăgând atenția asupra valorilor fundamentale comune etice și religioase care susțin Drepturile Fundamentale ale Omului.
– Recunoscând că dialogul interreligios depinde de respectarea drepturilor omului, proiectul țintește să stabilească o matrice morală în conformitate cu valorile europene.
– Dezvoltând comunicarea cross-culturală, vom întări coeziunea și solidaritatea socială, atât în interiorul fiecărei culturi ( a țărilor participante în proiect) cât și între culturile țărilor partnere.
– Acest fapt ar duce la recunoașterea drepturilor egale, respectului, toleranței, dar și la accesul la oportunități egale pentru fiecare, pentru o mai intensă cooperare europeană.
– Credem că experimentul pedagogic propus în acest proiect va ajuta la realizarea acestor scopuri. Astfel, fiecare temă va fi abordată de o echipă de profesori, folosind astfel pricipiul interdisciplinarității, iar modul de abordare este cât se poate de interactiv.
DEPLASAREA ÎN POLONIA
In perioada : 8-12 Octombrie 2011 a avut loc a patra intalnire a partcipantilor in proiectul Comenius : Between Religions and Ethics – A Common Ground care s- a desfasurat in Polonia, la scoala ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 31 IM. JANA KILIŃSKIEGO din Varsovia, si unde au participat elevi si profesori din scolile partenere, astfel: Colegiul National Octav Onicescu- Bucuresti –scoala coordonatoare- a participat cu 4 elevi si 3 profesori, Pencho Slaveikov Comprehensive School No.1, Sofia, Bulgaria a participat cu 4 elevi si 2 profesori, Instituto de Enseñanza Secundaria Santa Clara, Santander City, Cantabria a participat cu 4 elevi si 2 profesori , scoala din Yahya Turan Anadolu Öğretmen Lisesi Reyhanlı Hatay a participat cu 4 elevi si 2 profesori iar scoala gazda a particpat cu toata echipa de elevi si profesori implicati in proiect.
Sambata, 8 Octombrie elevii au facut cunostinta cu gazdele lor si s-au cazat;
Duminica, 9 Octombrie s-a organizat o excursie de studiu avand ca obiective: singura Moschee din Varsovia, lacas de cult unic in felul lui, construit pentru cei de religie musulmana, in special pentru refugiatii care vin aici sa se roage dar unde se tin si lectii pentru copii lor. Elevii participanti in proiect au inteles mai bine cum valorile religioase se impletesc cu cele laice si raspund necesitatilor societatii contemporane. In aceeasi zona cu moscheea, elevii au vizitat complexul Wilanow, unde se afla castelul lui Jan Sobieski. Cu acest prilej am discutat cu elevii opera epica “Sobieski si romanii “concluzionand asupra valorilor morale comune ale celor doua popoare dincolo de diferentele religioase.
Vizita de studiu a continuat cu vizitarea Panteonului Marilor Polonezi din Templul National al Divinei Providente, loc de mare mandrie nationala pentru poporul polonez. Elevii participanti la intalnirea de proiect au vazut cum valorile religioase se impletesc cu valorile morale laice in mod concret prin exemplul de viata al unor personalitati poloneze atat religioase cat si laice.
Intorsi in orasul vechi am asistat la catedrala Sf. Ana la o procesiune religioasa pentru comemorarea Papei Ioan Paul al II lea, prilej cu care am discutat despre un mod de viata dedicat respectarii regulilor morale dincolo de diferentele religioase si despre modelul moral pe care l-a constituit papa Ioan Paul al II-lea atat pentru religiosi cat si pentru atei.

Luni, 10 Octombrie, la ora 9, doamna director a scolii gazda a deschis oficial intalnirea de proiect, s-a vizitat scoala gazda, s-a prezentat un film despre principalele realizari ale scolii, dupa care au inceput activitatile planificate folosindu-se metode non-formale; astfel dupa un exercitiu de incalzire prin care s-a urmarit o mai rapida socializare a elevilor participanti in proiect s-a tinut un mic concurs despre religiile monoteiste, echipa Bulgariei si Romaniei fiind desemnate ca echipe castigatoare. Concursul a demonstrat cunoasterea asemanarilor dintre marile religii monoteiste.
A urmat un workshop cu tema – Reguli religioase in Declaratia Universla a Drepturilor Omului; fiecare elev a primit un exemplar din Declaratia Univarsala a Drepturilor Omului si s-au discutat pe rand articolele in care elevii participanti apartinand diferitelor religii monoteiste au regasit reguli din religiile lor.
Dupa o scurta pauza elevii si profesorii au fost invitati in atelierul de ceramica al scolii gazda unde au confectionat bijuterii cu tenta religioasa sau laica si pe care si le-au facut cadou intre ei in semn de prietenie.
CDupa masa de pranz a urmat o discutie structurata cu tema – “Cum au fost elevii implicati in toate fazele proiectului: implementare, diseminare, evaluare?”Ca punct de sprijin in aceasta discutie s-a folosit site-ul si revista on-line a proiectului, marturie concreta a activitatii elevilor.
Activitatea a continuat cu o analiza SWOT in care s-a evaluat primul an de proiect.
Elevii au plecat in jurul orei 16 iar profesorii au ramas sa discute provocarile celui de al doilea an de proiect.
Marti, 11 Octombrie , la ora 9 , elevii si profesorii au fost prezenti in fata bisericii Sf. Stanislaw Kostka pentru o lectie la muzeul lui Jerzy Popieluszko, lectie sub lozinca “ Sa invingem raul prin bine”. A fost un moment foarte impresionant in care elevii au invatat despre reprezentanti ai bisericii care au luptat in cadrul “Solidaritatii” pentru drepturile omului. Sfarsitul tragic al preotului Jerzy Popieluszko a fost un exemplu dureros al incalcarii drepturilor omului.
Despre “Consecintele violarii drepturilor omului si denaturarea sensului religios originar ” s-a discutat si la Institutul Evreiesc de Istorie construit in fostul gettou al Varsoviei. Elevilor li s-a prezentat un film despre viata cumplita pe care evreii, pentru vina ca erau evrei si aveau alta religie,au dus-o in gettoul de dureroasa amintire.S-a recomandat la intoarcerea in tara vizionarea filmului lui Polanski- “Pianistul”.
In timp ce elevii s-au dus sa se recreeze in parcul Chopin, profesorii au fost invitati la Departamentul de Educatie al Districtului Zoliborz unde s-a discutat cu primarul districtului despre proiect.
Dupa masa de prinz toti participantii la intalnirea de proiect s-au intors la scoala unde au avut loc ultimele discutii despre importanta si invatamintele acestei intalniri de proiect si au fost date certificatele de particpare in cadru festiv.

Miercuri, 12 Octombrie , echipa de proiect a Romaniei a plecat spre tara.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.