STEM Discovery Day în Onicescu

Marți 16 aprilie 2019  a fost STEM DISCOVERY DAY IN ONICESCU, o activitate desfășurată în cadrul campaniei STEM DISCOVERY WEEK 2019, o inițiativă internațională care  invită organizații și școli din Europa și din întreaga lume să realizeze proiecte în domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM).

            Participăm la acest proiect internațional pentru a doua oară. Activitatea s-a desfășurat sub forma unui târg de proiecte științifice. Am avut foarte mulți vizitatori: elevii și profesorii școlii, elevii unei școli generale, părinți.  Coordonatorul proiectului a fost prof. Păun Mădălina. A participat prof. Ciobanu Elena. Participanții au fost rugați să se prezinte, să-și descrie proiectul  și să spună câteva cuvinte despre această activitate.

            Mă numesc Pîrtac Bianca și sunt elevă în clasa a XI-a D. Am prezentat un aeromodel realizat de mine folosind diverse materiale: polistiren, placaj, aluminiu, adezivi, lemn de bambus, scotch, componente electronice. Caracteristicile aeromodelului sunt: viteza maximă la care ajunge este de 80 km/h; are o autonomie de 1h; măsoară 1,10 m lungime și 1 m lățime. Participând la STEM DISCOVERY DAY IN ONICESCU, am avut ocazia să învăț și să-i învăț pe alți colegi noțiuni de fizica într-un mod distractiv, practic.

            Salut! Mă numesc Filipoiu Mihai și sunt elev în clasa a XII-a A. Robotul prezentat la STEM DISCOVERY DAY IN ONICESCU 2019 este făcut dintr-un kit de roboți. Acesta are patru motoare legate câte unul la fiecare roată. Acestea sunt conectate la un driver de motoare L298, care, la rândul lui, este conectat la o placă Arduino Uno V3. De asemenea, legat de driverul de motoare, am pus și un conector Bluetooth Mate pentru a putea controla robotul cu o aplicație din telefon.

            Activitatea pe care am avut-o în laboratorul de fizica a fost super interesantă, având tot felul de proiecte ingenioase și sper că a deschis apetitul noilor generații de elevi pentru experimente interesante și fizica pusa în practică.

            Hei fizicienilor! Suntem Ilie Marius și Pîrnac Negoescu Robert din clasa a X-a C. Prezentarea noastră la  STEM DISCOVERY DAY IN ONICESCU 2019 are în prim plan experimente legate de electromagnetism.  Așa că, pentru ne atrage colegii, am hotărât să punem în practică niște experimente simple, dar în același timp uimitoare: am pus în evidență liniile de câmp magnetic, forța electromagnetică, forța electrodinamică, inducția electromagnetică și am produs curent electric. Am folosit un joc pentru a ne construi un radio.

            În final, putem spune că ne-a plăcut activitatea și că-i asteptăm pe iubitorii de fizică, și nu numai să ne viziteze și la anul, deoarece sperăm să avem idei și mai bune cu care să le încântăm privirile și să le deschidem mintea către lumea fizicii.

            Bună dragi pasionați de știință! Mă numesc Landaș Cora și sunt elevă în clasa a X-a C. Acesta este roboțelul meu, numele lui este Sirius și este un roboțel construit din lego. Partea cea mai interesantă la el nu este faptul că e un robot funcțional, ci felul cum reușește să-și țină   echilibrul. Acest lucru este posibil datorită senzorului giroscopic care se află în interiorul robotului. Eve3 gyro senzor măsoară mișcarea de rotație a robotului și schimbă orientarea aceștuia. Unghiurile pot fi măsurate și ajută la balansarea robotului. Cu alte cuvinte, când  acest senzor măsoară un unghi care depășește unghiul de echilibru, motoarele sunt mișcate în așa fel încât  să se balanseze și să nu cadă. El mai are alți 2 senzori: unul de culoare și un senzor cu infraroșu. Cu senzorul de culoare robotul vede 4 culori. El a fost programat în așa fel încât de fiecare dată când vede  una din cele 4 culori pe care le poate scana, să facă ceva. De exemplu, la galben întoarce și la roșu se oprește. Celălalt senzor este un senzor cu infraroșu cu ajutorul căruia vede obiectele. Când vede un obstacol, aceste se oprește și se întoarce.

            Motivul pentru care am ales acest robot e ca să arăt cum, încetul cu încetul, omul începe să creeze roboți care sa-i fie asemănători din punt de vedere fiziologic și biologic. Gyro senzorul înlocuiește urechea internă. Cea prin care omul își ține echilibrul. Sper să fiu martoră la momentul când omenirea o să se înțeleagă cu aceste mașinării și o să lucreze împreună pentru a face o lume mai bună.

            Sunt elev în clasa a XI-a A și numele meu este Pîrvulescu Sorin. Anul acesta am studiat unde mecanice și unde electromagnetice. Am vrut să pun în evidență compunerea oscilațiilor. Experimentul meu are nevoie de următoarele materiale: boxă, borcan, balon de plastic, ciob de oglindă, laser cu suport. La boxă punem muzică, ceea ce face ca aerul din borcan să vibreze, ne putem apropia de frecvența de rezonanță a aerului din borcan. Raza laser se reflectă de oglinda aflată pe membrana balonului și permite vizualizarea oscilațiilor. Simplu dar eficient. Așa cum a făcut Lissajous.

            La târgul de fizică de anul acesta eu am prezentat un robot construit de mine un dispozitiv holografic și un condensator care a fost realizat din obiecte ce pot fi găsite în orice casă. O parte interesantă a prezentării mele a fost că după ce încărcam condensatorul îi rugam pe cei din jurul meu să îl testeze punând mâna pe el și astfel curentându-se. Eu m-am distrat și pot să zic că am învățat lucruri noi și de la ceilalți participanți. – Ghiorghiu Dimitrie clasa 9A

            Suntem Buldur Claudiu și Lupașcu Florin din clasa a IX-a A. Anul acesta am studiat optică geometrică. Ne-am gândit sp realizăm câteva experimente prin care să punem în evidență reflexia, refracția și dispersia luminii. Am folosit o trusă de optică, un laser, un disc optic. Fiecare persoană care ne vizita standul era întrebată dacă știe să definească reflexia sau refracția luminii. Răspunsurile cele mai bune erau premiate cu o ciocolată. Am avut mulți vizitatori, a fost dificil să fim mereu atenți la prezentare, dar suntem mândri de noi.

            Mă numesc Drăgan Laurențiu și sunt elev în clasa a X-a B. Prin experimentele realizate de mine am încercat să pun în valoare efectele curentului electric: chimic, magnetic, termic. Am folosit bobine, becuri, rezistoare diverse. Am evidențiat astfel și diverse aplicații ale efectelor curentului electric.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.